TKD som Idrett

TAEKWONDO – IDRETT PÅ DET OLYMPISKE PROGRAM

Taekwondo – World Taekwondo (WT)
Fra å være en gammel tradisjonell koreansk kampkunst som ble benyttet i militæret har taekwondo utviklet seg til å bli en Olympisk idrett. Taekwondo betyr ”kunsten å sparke, blokkere og slå ”. Med over 70 millioner utøvere i 200 nasjoner er taekwondo en av de 10 mest utbredte idretter i verden. Hvert år arrangerer Norges Kampsportforbund (NKF) offisielt NM i kamp og mønster hvor det deles ut to kongepokaler til henholdsvis beste dame og herre utøver. Taekwondo arrangerte sitt første offisielle NM i Nadderudhallen i 1985. NM i 2015 ble arrangert på hjemmebane i Stjørdal og Stjørdal Atletklubb var arrangør.

Kyorugi
I kamp konkurrer man direkte mot en motstander. Konkurransen er oppdelt i vektklasser for både kvinner og menn. Man konkurrerer i 3 runder à 2 minutter for seniorutøvere (kortere tid i lavere aldersklasser). Den som får inn flest godkjente treff på sin motstander (alternativt knock-out i senior *-klassene), vinner kampen. Denne konkurranseformen står på OL-programmet.

Poomsae
Mønster er en krevende teknisk idrett innen oppvisning som går ut på at utøvere konkurrerer mot hverandre ved å vise et innøvd program med forskjellige taekwondoteknikker. Konkurransen er oppdelt i beltegrader, alder og kjønn. Den utøveren som oppnår høyest poengsum i klassen vinner. Stjørdal Atletklubb har et økende fokus på mønster/poomsae, også som konkurranseform.

Organisasjon
NKF er medlem av World Taekwondo Europe (WTE) og World Taekwondo (WT).

WTE består av 50 nasjoner som annethvert år arrangerer EM i kamp og i mønster.

WT består av ca 200 nasjoner som annethvert år arrangerer VM i kamp og hvert år VM i mønster.